fbpx

Vergi Borcu Yapılandırma ve Ödeme Nasıl Yapılır?

Biriken vergiler ve birçok borç için uygulanan yeniden yapılandırma düzenlemesi ile mükelleflerin yararlanabileceği yeni fırsatlar doğdu. Vergi affının ardından sık sık sorulan vergi borcu sorgulama nasıl yapılır ve vergi borcu ödeme nasıl yapılır gibi sorular merak konusu.

6111 Sayılı Kanun’da; birikmiş olan vergi borçları, kendiliğinden yapılan beyanlar, vergi idaresi ile yaşanan anlaşmazlıkların ortadan kaldırılması, kurum ve gelir vergilerinde matrah artırımı gibi tüm konularda bilgilendirme sağlandı.

İlk olarak en önemli erişim yapısı, e-devlet’tir. Turkiye.gov.tr üzerinden yapılmış olan e-devlet kapısındaki Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinden mevcut vergi borcu sorgulama ve hakkındaki tüm detaylardan bilgi almak mümkündür.

Vergi Borcu Ödemesi

E-devlet sistemi üstünden girilmiş olan Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sisteminden vergi borcu ödemek mümkün kılınmaktadır. Aynı zamanda GİB’de İnternet Vergi Dairesi platformuna direkt olarak giriş bölümü bulunmaktadır.

Giriş sağlamak için TC numarası, anne kızlık soyadı, ana-baba TC kimlik numarası bilmek gerekiyor. İnternet Vergi Dairesi üstünden vergi borcunuzu sorgulamak ya da ödemek için tıklayabilirsiniz.vergi borcu sorgulama

E-Devlet Üzerinden Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-devlet sistemi üzerinden giriş sağlandıktan sonra arama kısmına vergi borcu sorgulama yazılarak yapılabilir. Ayrıca e-hizmetler kısmından sıralı bir şekilde GİB ve Vergi Borcu Sorgulama sekmeleri seçilerek sorgulama sağlanabilir.

İnternet Vergi Dairesi ile Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

GİB tarafından kurulmuş olan İnternet Vergi İdaresi (İVD), Tükiye’de vergi alanında yetki sahibi kuruluş olarak anlamlı çalışmalar sağlamaktadır. İVD, çok pratik çözümler sunarak teknolojiden faydalanmaktadır. İVD’ye giriş yapılarak borç görüntülenebilir ve ödemesi sağlanabilir.

Giriş sağlamak için TC kimlik numarası, anne kızlık soyadı, ana-baba TC ve çocuğun TC numarasının bilinmesi yeterlidir.

SMS ile Borç Sorgulama Yapılır Mı?

En sık sorulan sorulardan biri de sms ile vergi borcu sorgulamasının nasıl yapılacağıdır. Sms ile borç sorgulaması yapılabilir. Bunun için:

  • Cep telefonunun kısa mesaj hizmeti kullanılır.
  • Mesaj bölümüne BORC yazılıp bir boşluk bırakılır.
  • Ardından T.C. kimlik numarası yazılır bir boşluk bırakılır.
  • Son olarak anne kızlık soyadının ilk iki harfi yazılır.
  • Kısa mesaj 1189’a gönderilir.

Bu işlemin ardından bilgilendirme yine kısa mesaj yolu ile sağlanacaktır.

Genel Borç Durumu Öğrenme

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesine giriş yapıldıktan sonra kimlik bilgileri kullanılarak giriş sağlanır. İstenebilecek kimlik bilgileri şu şekildedir:

  • T.C. Kimlik Numarası
  • Nüfus Cüzdanı Seri Numarası
  • Anne-Baba T.C. Kimlik Numarası
  • Eş-çocuk T.C. Kimlik Numarası
  • Anne Kızlık Soyadı

Bu bilgilerin doğru ve eksiksiz girilmesinin ardından genel borç sorgulama ve ödeme seçenekleri üstünden vergi türü seçilerek borç sorgulaması yapılabilmektedir.

Genel borç ödeme ve sorgulama kısmından;

  • Mükellefiyet gereği olan vergiler
  • Yapılandırılan borçlar
  • Harçlar
  • Taşıt ve vergi cezaları
  • İdari para cezaları ile ilgili sorgulama işlemleri yapılabilmektedir.

Aynı zamanda 6552 sayılı kanun

kapsamında yapılandırılan vergi borcuna sahip kişiler, İnternet Vergi Dairesi’nin sayfasında yer alan 6552 Bilgilendirme ve Ödeme butonunu kullanarak borçlarını sorgulayabilmektedirler.

vergi borcu ödeme

Yapılandırılan Borçlar Kaç Taksitle Ödenecek?

Kanun kapsamında hesaplanmış tutarların taksitli ödemesinin istenmesi durumunda, birtakım hükümler saklı kalmak koşuluyla borçlu kişilerin 6,9,12 ya da 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmesi gerekmektedir. Seçilen taksit süresinden daha uzun vadede ödeme gerçekleştirilemez.

Yapılandırılan Borçlar Kredi Kartı ile Ödenebilir Mi?

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı tahsil dairelerinde kanun dahilinde kredi kullanmak sureti ile ödeme yapmak uygun görülmüştür. Yapılandırılan borçlar bu sayede kredi kartı ile ödenebilmektedir. Ancak, ödemeye aracılık eden bankalar tarafından kart sahiplerine kredi kart işlemine borç tutarının taksitli olarak yansıtılması ve taksit ödeme aylarında borç kaydedilmesi şartı ile ödemeler için ödeme tarihi olarak kartın kullanıldığı gün belirlenmiştir.

Vergi Borcu Ödenmemesi Durumunda

Devlet, kamu ihtiyaçlarını ve kamu hizmetlerini karşılamak için kişi ve kurumlardan belli miktarlarda para tahsilatı sağlamaktadır. Tüm Türk vatandaşları dolaylı ya da direkt olarak vergi ödemekle yükümlüdür. Bazı durumlarda bu vergilen ödenmemektedir ya da gecikmeli ödenmektedir. Devlete vergi borcunu ödeyemeyen kişiler için birçok kolaylık sağlanabilmektedir.

Vergi beyannamesinin verilmesinin ardından alınan tahakkuk fişinde verginin ne zamana kadar ödenmesi icap ettiği yazılıdır. Belirtilen tarihe kadar cezasız ödenebilmektedir.

Belirtilen tarihe kadar ödenemeyen vergiler için ceza alınır. Vergi ödememenin veya vergiyi geç ödemenin gecikme faizleri dışında yarattığı büyük bir sorun yoktur.

Vergi tutarının çok yüksek olduğu durumlarda vergi idaresi, garantiye almak adına banka hesaplarına bloke koyabilme hakkına sahiptir.

vergi borcu

Hangi Borçlara Taksitlendirme Yapılır?

  • Geçici Vergi
  • Katma Değer Vergisi
  • Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi
  • Özel Tüketim Vergisi
  • Harçlar
  • Özel İletişim Vergisi
  • Fonlar ve Paylar
  • Ecrimisil, Haklar ve ek vergiler haricinde diğer borçlar için tecil ve taksitlendirme talep edilebilmektedir. Fakat bu vergilere ait olan gecikme zamlarına taksit ya da tecil yapılması mümkün değildir.

Gecikme zammı uygulanan borçlarda yalnızca alacak aslı adına tecil ve taksitlendirme yapılmamaktadır. Asıl alacakla beraber bu alacağın sahip olduğu gecikme zammının da taksit ve tecil talebi ile talep değerlendirmeye alınabilmektedir.

Vergi borcu sorgulama ile ilgili derlediğimiz bu yazımızı beğendiyseniz Parsel Sorgu Nasıl Yapılır başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.