- Yayınlayan:
- Kategori: Blog
Vaziyet Planı Ne Demek?
Vaziyet planı nedir? Vaziyet planında neler bulunur, vaziyet planının amacı nedir? Vaziyet planının önemi nedir? Tüm sorularınıza cevap verdiğimiz blog yazımızı sizler için derledik.
Vaziyet planı; bir projenin tüm öğelerinin gösterildiği ölçekli planlardır. Yapılacak olan projenin mimarı tarafından çizilen vaziyet planında, konutun yeri ve yön durumunun yanı sıra su ve elektrik hatları, yol gibi birçok özellik yer alır. İnşaatı yapılacak bir binanın köşe noktalarının yollara ve parsel sınırlarına olan uzaklığını gösteren plandır.
Planı, yapılacak olan projenin nasıl işleyeceğini, nasıl başlayıp nasıl biteceğini belirler. Bu plan yapılacak olan proje için çok önemlidir. Bu planın yanlış yapılması, ölçümlerin ve çizimlerin yanlış yapılması çok ciddi sıkıntılara yol açabilir.
Vaziyet planında yapılan bir yanlış, o projenin sıfırdan yapılmasına kadar gidebilir. Yapılan yanlış büyük sıkıntılara yol açabilir. Bu sıkıntılar ve sorunlar can kaybına sebep olabilir. Planda yapılan yanlış ölçümler yapılacak olan projede sağlamlığın azalmasına, bu durumda herhangi bir durumda yıkıma sebep olabilir.
Bu planının bir diğer önemi de çarpık kentleşmedir. Vaziyet planında yapılan çizimler yollara, yan binalara, elektrik, su, doğalgaz gibi unsurlara bakılarak yapılır. Bunlara dikkat edilmez ise projede ciddi sıkıntılar doğurabilir.
Vaziyet Planında Neler Bulunur?
• Yapılacak projenin arsa üzerindeki konumunun veya yeri kuş bakışı ölçekle ifade edilmesini sağlayan vaziyet planında, komşu ya da cadde-sokak mesafeleri, yapının kesit görünüşü, adresi, kat sayısı gibi bilgiler bulunur.
•Planın içeriğinde ayrıca kuzey işareti, belli başlı kotlar, yapının kesit görünüşü, adresi, yapı kat sayısı gibi ifadeler de yer alır.
• Bu planda ayrıca birden fazla yapıların (blok veya ayrı ayrı) arsa içindeki konumu, varsa özel yol, yeşil saha spor tesisleri ve birçok ortak yerler de açıkça gösterilir.
• Vaziyet planı ölçeği genellikle 1/200 veya 1/500 olur. Ancak proje büyüklüğüne göre 1/1000, 1/2000 ölçekli de olabilir.
• Bir arsa üzerine yapılacak birden fazla yapının veya projenin (blok veya ayrı ayrı) arsa içindeki konumunu, varsa özel yol, yeşil saha, spor tesisleri gibi ortak yerlerin belirgin bir şekilde gösterilmesi ve belediyece tasdik edilmiş olması gerekir.
• Genel inşaat projesinde, vaziyet planı mevcut ise ayrıca bir plan ibrazına gerek yoktur.
Vaziyet Planı Nasıl Çizilir?
Vaziyet planı çizimi; inşa edilmesi planlanan yapının çalışmalarına başlanmadan önce, yapı ve çevresi hakkında ayrıntıların toplandığı bir plandır. Yapı için oldukça önemli olduğundan titizlikle hazırlanmalı ve içinde bulunan tüm detayların doğruluğunun kesin olması gereklidir. Vaziyet planı hazırlamak teknik bir süreçtir aynı zamanda alanında uzman kişiler tarafından hazırlanması gereken riskli bir çalışmadır.
Vaziyet Planı Nasıl Çizilir konusu ile alakalı video desteği almak isterseniz tıklayınız.
Çizim Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bina ile ilgili olan bütün ayrıntılar yansıtılmalıdır. Ara katlar, çatı katları, giriş, zemin, kot bilgisi gibi..
- Binanın sahip olduğu bütün ölçüler belirtilmelidir. Genişlik, yükseklik, uzunluk
- Eğer bir yerleşim alanında inşa yapılacaksa yol mesafesinin en az 5 metre olmasına dikkat edilmelidir
- Binanın yola bakan kısmı hariç diğer taraflarındaki bahçe mesafesinin en az metre olması gerekir (4 katlı binalara kadar)
- 4 kat ve daha yüksek katlar için her kata yarım metre olacak biçimde ayarlama yapılmalıdır.
- Plan ölçeğinin 1/200 ya da 1/500 olması gereklidir.
Vaziyet Planında Bulunanlar
İnşa edilmesi planlanan yapıya direkt ya da dolaylı biçimde etki eden bütün ayrıntılar bulunur. Bu kapsamda ilk olarak şunların bulunduğundan bahsedebiliriz:
- Yapının kaplayacağı alan
- Yapının inşa edileceği bölge ve çevre sokaklar, çevre caddeler
- İnşa bölgesi zemini hakkında bilgi
- Yapı çatısının detayları
- Yapı bölgesinden geçen yaya yolları ve araç durumu
- Bölgedeki rüzgarlar ve rüzgar çeşitleri
Vaziyet Planı Neden Önemlidir?
Vaziyet planları, yalnızca hukuki mecburiyetten kaynaklı gerçekleştirilmemelidir. Ne çeşitte olursa olsun yapılar uzun ömürlü yatırımlardır. Bu sebeple ilerleyen yıllarda hem insanlar hem de çevre ile uyum içerisinde olması en doğrusu olacaktır. Aynı zamanda çok uzun süre sağlamlığını koruyarak hizmet vermesi beklenmektedir. Doğru ve eksiksiz bir biçimde hazırlanmış olan vaziyet planları, binanın geleceğini en net biçimiyle ortaya koyar. Vaziyet planı hazırlamak bir zorunluluk olmasa da çalışmaların en sağlıklı şekilde gerçekleşmesi için önemlidir. Ayrıca büyükbir ölçüde zorunluluk olarak da kabul edilmektedir.
Yazımızı beğendiyseniz Kadıköy Emlakçı sitemizi ziyaret edebilirsiniz.