fbpx

Miras Kalan Gayrimenkulu Satmak İçin

Kişinin ölümü akabinde; borçları ve sahip olduğu tüm hakları varislerine geçmektedir. Varisin atamasının yapılmadığı durumlarda kan bağı ile eşit paylaşım sağlanır. Vasiyetname üzerinde tersi belirtilmediği sürece miras kalan gayrimenkullerde bütün varisler aynı hakka tabiidir.

Miras paylaşımı, özellikle aile içinde sorunlara sebep olmaktadır. En çok gayrimenkul paylaşımlarında anlaşmazlık ve tartışmalar yaşanır. Bu anlaşmazlıkların hukuki süreçleri atlaması da epey zordur.

Miras kalan evi satmak ve miras kalan gayrimenkulün satışı ile ilgili sağlanması gereken işlemleri sizler için düzenledik. Bu yazımızda miras kalan evi nasıl satarım sorusunun cevabını bulacaksınız.

Kanuna Göre Kalan Gayrimenkul ve Mal Paylaşımı

Türk Medeni Kanunu’nun 4271 numaralı 640. maddesinde yer alan düzenlemeye göre; paylaşım sağlanana kadar mirasa ait olan tüm haklar üzerinde ortak karar verilmesi zorunludur. Kişinin ölümünün ardından yakınlarının mal varlığı ile ilgili olarak mirasçıların birlikte hareket edilmesi öngörülür. Mirasçı yok ise, kalan miras kardeşlere eşit biçimde bölüştürülmektedir.

miras mal paylaşımı

 

Miras kalan gayrimenkulü satmak için tüm varislerin tapuya giderek ortak bir temsilci ataması yapması yeterlidir. Varisler arası anlaşmazlığın yaşandığı durumlarda Sulh Mahkemesi’ne başvurulur. Mahkemeden; kalan mirasın paylaştırılması talep edilir. Paylaştırılamadığı durumlarda da satış ile hakların alınması istenmektedir.

Kişi vasiyet bildirmişse; kardeşlerin payı saklı ise kalan miras kardeşler arasında eşit olacak biçimde pay edilir. Kardeşlerin saklı paylarını da barındıran bir vasiyet varsa; pay oranları belirlenir ve ardından tenkis davası açılır.

Kalan Gayrimenkulün Satışı İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Miras kalan gayrimenkul satışı yapılmadan önce miras intikalinin sağlanması şarttır.

Miras intikali; kişinin ölümünün ardından mirasa dahil olan tüm mülk ve borçların varislere geçmesine denir. Bunun için ise ilk adım olarak Sulh Hukuk Mahkemesi ya da noter üzerinden veraset belgesi alınmalıdır. Veraset belgesi, varis olduğunu kanıtlayan belgedir.

Belgenin alınmasıyla birlikte varis kişilerden biri, hepsi veya yasal temsilcileri tapu müdürlüğüne başvurarak birtakım belgeleri temin etmelidir.

Bu belgeler şunlardır:

  • 1 adet vesikalık fotoğraf ve kimlik belgesi
  • Gayrimenkul tapu senedi
  • Veraset Belgesi
  • Varisleri temsil eden diğer kişiler(var ise) için vekaletname
  • Taşınmaz için DASK belgesi ve tapu senedi

İntikalin ardından varisler arasında ortak karar alınmışsa satış işlemi yapılmaktadır. Her varisin kimlik belgesi fotokopisi ile veraset belgesinin ibraz edilmesi şarttır.

Eğer 65 yaş üzerinde varis bulunur ise, satış işlemi öncesinde 65 yaş üstü kişinin akli dengesinin yerinde olduğunu ispat eden bir sağlık raporu ibraz edilmelidir.

Babadan Kalan Evi Üzerine Alma

Kalan evin satımının ardından tapuyu üzerine alma süreci başlamaktadır. Bu işlem için ilk olarak Tapu Sicil Müdürlüğü’ne gidilerek müracaat etmek gereklidir. Müracaat için gerekli belgeler:

  • DASK poliçesi
  • Veraset ilamı (mirasçılık belgesi)
  • Kimlik
  • Veraset vergisi dekondu
  • İntikal vergisi dekondu

Belgelerin temin edilmesi ile tapu devir süreci tamamlanarak kalan evi kendi üzerine almak mümkündür.

Kalan Gayrimenkuller Nasıl Öğrenilir?

Miras sorgulaması yapılırken; taşınır ve taşınmaz değerler hangi birime kayıtlı ise o birimlere başvuru yapılması gerekir. Ölen kişinin mal varlığını öğrenmek için tüm mirasçıların süreci doğru biçimde takip etmesi önem taşır.

Miras araştırması için tüm mirasçıların ilk olarak mirasçılık belgesi edinmesi gereklidir. Mirasçılık belgesinin ardından banka, tapu, tescil kurumlarına gereken başvurular ve murisin miras araştırması yapılır. Çoğu zaman süreç uzun ve karmaşık olabilir. Vefat eden kişinin bankalarda ne kadar parasının olduğu ya da bilinen taşınmazının görünmemesi muhtemeldir.

Bankada para olduğu bilinir ve hangi banka olduğu gözükmez ise; tek tek bankalara başvurmak gereklidir.miras sorguluma

Araştırma Neden Önemlidir?

Paylaşımın adaletli olması ve herhangi bir hukuksuzluk yaşanmaması adına miras araştırması yapmak önemlidir. Murisin hayattayken sağladığı tasarruflardan mirasçıların saklı paylarına müdahale olup olmadığı bu araştırma ile öğrenilebilmektedir. Mirastan mal kaçırma gibi sorun çıkaracak durumların söz konusu olup olmadığının anlaşılması açısından da önem taşır.

Ölen Kişinin Banka Parasını Öğrenme

Miras araştırma işlemi sağlanırken ölen kişinin hesapları ve mevduatları tapuda gözükmemektedir. Buna ulaşmak için mirası bırakan şahsın hesabının olduğu bankaya yazılı başvuru dilekçesi verilir. Kişinin çalıştığı banka bilinmiyorsa tüm bankalara başvuru yapılarak sonuca ulaşılır.

Aynı zamanda banka şubelerinde bulunan ‘kiralık kasa’ bilgileri verilemeyebilir. Kişinin kasa kiraladığı mücevher, düğün takıları gibi değeri olan maddi değer taşıyan eşyaların saklandığı bilinmekte ise, banka genel merkezi ile iletişime geçmek gerekir.