- Yayınlayan:
- Kategori: Blog
Konut Kredisi Nedir ?
Konut kredileri, sahibi olmak istediğiniz gayrimenkulün teminat altına alınarak, bankalar tarafından verilen bir kredi türüdür. Bir diğer adı Mortgage Kredisi olarak da biline konut kredisi hakkında daha fazla bilgiyi yazımızın devamında okuyabilirsiniz.
Konut Kredisi Taksit Sayısı
Konut Kredilerinde bankaların verileceği tutar belli sürelerde taksitlendirebiliyorsunuz. Bu süre genelde 3 aydan 240 aya kadar olmaktadır.
Konut Kredisi Evin Değerinin % Kaçını Veriyor?
Bankalar konut kredisi evin değerinin % kaçını veriyor konusunda BDDK’nın 2021 yılı için belirlemiş olduğu değer şu şekildedir:
Bir konutun eksper tarafından belirlenen değerinin yüzde 80’ine kadar oranda kredi çıkabilir. Bu durumda konutun değerinin %20’lik kısmını ise nakit ödemek zorundasınız.
%20’lik dilimi normal şartlar içinde peşin olarak ödeme şartınız vardır. Ancak krediyi veren bankalar genellikle yüzde 20’lik tutarın ne şekilde ödendiğin peşine düşmez. Bu tutarı isterseniz tüketici kredisi çekerek isterseniz de konutu satan kişi yada kurum ile karşılıklı anlaşarak ödeme yapabilirsiniz.
Konut Kredileri için Gerekli Evraklar 2021
Bankaya ilk ön başvurunuzun onaylanması durumunda Nüfus cüzdanı, tapu, kira geliri varsa tapu veya e-devletten alınan “Tapu Bilgileri Sorgulama” ekran görüntüsü, kira kontratı ve ödeme dekontu, faiz veya başka bir geliri varsa geliri gösteren belge istenir.
Bu belgelere ek olarak;
- Maaşlı Çalışıyorsanız: Devletten alınan 4A/4C hizmet dökümü ya da SGK ilçe merkezlerinden alınan Sigortalılık Tescil ve Hizmet Kaydı Belgesi
- Şahıs Firması Sahibiyseniz: Vergi levhası, yıl sonu mali verileri, ara dönem mali verileri
- Tüzel Firma Sahibi/Ortağıysanız: Ortaklık yapısı teyidi için firmaya ait ticaret sicil gazetesi/hazirun cetveli, firmaya ait yılsonu ve güncel mali veriler (bilanço – gelir tablosu veya kurumsal vergi beyannamesi, işletme hesap özeti), firmaya ait vergi levhası
Bu evrak türlerini çalıştığınız bankadan güncel olarak teyit ediniz.
Konut Kredisi Hesaplama
Konut Kredisi Hesaplamada en doğru yöntem kredi çekmek istediğiniz bankadan güncel destek almanızdır. Çünkü kredi faiz oranları bazı zamanlar neredeyse haftalık değişkenlikler gösterdiği için internetten yapacağınız online sorgulamalar çok doğru sonuç vermeyecektir.
Burada dikkat etmeniz geren sadece oranmış gibi gözükse bile bankadan bankaya değişen masraf tutarlarını da iyice araştırmanızı tavsiye ederiz. Eksper Ücreti, Sigortalar vb.. kredi kullanımı yaparken karşınıza çıkacak masraflardır.
Yine de bankaya gitmeden bir fikir sahibi olmak için aşağıda bulunan bankaların internet siteleri üzerinden Konut Kredisi Hesaplama işlemlerini yapabilirsiniz.
Konut Kredisi Ne Kadar Sürede Çıkar?
Bankaya Ön başvuru yaparak onay almanızla başlayan süreç tüm evrakların bankaya iletilmesi ile Eksper aşamasına geçilir. Eksper almak istediğiniz konut için bir değerleme raporu çıkartarak bunu 3 iş günü içerisinde bankaya iletir. İlgili raporu bankanız genel müdürlüğe göndererek tam onayı alır. Yukarıdaki süreçlerin yaklaşık 5-7 iş gününü bulmaktadır.
Sonuç olarak En Uygun Konut Kredisini bulmak için tüm bankaları iyice araştırmak size çok fayda sağlayacaktır.
Arsa Kredisi
Satın alınmak istediğiniz arsanın imarlı olması durumunda arsaya ipotek konularak kredi alabilirsiniz. Arsanın imarı yoksa sahip olduğunuz başka bir gayrimenkule ipotek koydurarak Arsa Kredisi kullanabilirsiniz.
İmarsız Arsaya Kredi çıkar mı?
İmarsız Arsaya kredi verilmez. Ama bazı bankalar teminat olarak göstereceğiniz başka bir mülkünüz varsa orayı teminat altına alarak kredi çekebilirsiniz.
Soru sormak, konular hakkında detaylı bilgi almak için sitemiz üzerinde bulunan iletişim kısmından bize ulaşabilir ya da direkt buraya tıklayabilirsiniz.
Bu yazımızı beğendiyseniz Kat Karşılığı Arsa başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.