- Yayınlayan:
- Kategori: Blog
Kiracı hakları ve ev sahibi hakları 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ile koruma altına alınmıştır. Kontrat bitmeden evden çıkılır mı? Kontrat bitmeden evden çıkmak depozito üzerinde nasıl etki gösterir? 1 yıllık kira sözleşmesi bitmeden evden çıkarsam ne olur? Gibi birçoğumuzun merak ettiği sorulara cevap verdiğimiz bu blog yazımızı sizler için derledik.
Kontrat Bitmeden Evden Çıkmak
- Kirada oturan kişi, sözleşme süresinin bitmesini beklemeden evden çıkmak isterse ilk olarak ev sahibi ile karşılıklı anlaşma yapmayı düşünmelidir. Karşılıklı olarak anlaşmanın sağlanması evden çıkmak için en uygun yollardan biridir. Kiracı ve ev sahibinin anlaşamadığı durumlarda kiracı sözleşmeyi detaylıca incelemelidir. Eğer kiracı tarafından sağlığına zarar veren hayati bir problem varsa sözleşme tek taraflı olarak feshedilebilir.
- Bu gibi durumlarda kontrat için uygun olan süre, öncesinde bildirilir. Noter üzerinden konuyla ilgili maddelerin bulunduğu bildirimin çekilmesi ve anahtar tesliminin tamamlanmasıyla tesellüm belgesi düzenlenir.
- Zaman zaman evden kiracıyı çıkarmak istemeyen ev sahipleri, kira alımını sürdürmek maksadıyla anahtar teslimi sağlamaz. Bunun garantili bir çözümü bulunur fakat biraz maliyetlidir. Ev sahibi ile anlaşmanın olmadığı ve ev sahibinin anahtar teslimi konusunda size sıkıntı yaratacağını düşünüyorsanız noter aracılığı ile teslim yapabilirsiniz.
- Şartların sağlanmadığı durumlarda kiracı evden çıkmış olsa bile sözleşme bitmediğinden kaynaklı ev sahibi için kira bedeli isteme hakkı doğmaktadır. İleriki zamanlarda yaşanabilecek sıkıntılar iyice düşünülmeli ve kontratlar ona göre imzalanmalıdır.
Kiracının Sorumlulukları Nelerdir?
- Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan 325. maddeye göre sözleşme bitmeden evden çıkabilmek mümkündür. Fakat kiracılar için birtakım hukuki sorumluluklar ortaya çıkarır.
- Kira süresinin dolması beklenmeden veya feshetme tarihinin dışında kalan dönemlerde tahliye olması halinde mülk sahibinin taşınmazını tekrar kiraya vermesi için gerekli süre kadar, kiracı kira bedelini ödemeye devam eder. Bu da şu demektir; sözleşme bitiş tarihi dolmadan tahliye yapılsa bile kiracı bir süre daha aidatları, kirayı ve ortak olan tüm giderleri ödemek durumundadır.
- Bu giderlerin ne kadar süre ödeneceği hakkında kanunen bir süre belirtilmemiş olup, kiraya verilebilecek makul süre olarak belirlenmiştir.
- Genellikle ev sahibi ile kontrat sırasında bu süre belirlenmiş olur. Kira sözleşmesinde bu sürenin yazmadığı durumlar ev sahibi ve kiracının ortak anlaşma yapması gerekir. Anlaşmanın sağlanamadığı durumlarda bu süre, mahkemeler tarafından belirlenir. Mahkemeler bir bilirkişi görevlendirerek süre tespiti yaptırır.
- Belirlenmiş olan makul süre dolmadan yeni bir kiracının bulunması halinde; ödeme zorunluluğu ortadan kalkar. Aynı zamanda makul süre bitmiş ve kiracı bulunamamış olsa da ödeme zorunluluğu ortadan kalkar.
Kira Tahliyelerinde Önemli Ayrıntılar
- Erken evden çıkma durumlarında kalmış olan tüm kira ödemeleri muaccel olacaktır gibi hükümlerin bulunması halinde sözleşmeler geçerli olur fakat hükümler geçersiz olur. Kiracıya kalan borçların hepsini ödeme zorunluluğu yüklenmez.
- Bahsedilen makul süre hesaplanması, ödemenin bu kadarla sınırlı kalmasının gerektiği hükmü ve tüm diğer hukuki süreçler 1Temmuz 2020 tarihinde geçerlilik kazanmıştır. Belirlenen tarihten önce, sözleşme içerisinde bulunan hüküm ilk olarak uygulanmaktaydı. Eğer sözleşmede hüküm olmaz ise mülga Borçlar Kanunu hükmü uygulanırdı. Sözleşmenin bitmesini beklemeden evden çıkmak 2021 yılında yukarıda bahsettiğimiz hükümlerle sağlanacaktır.
Erken Tahliyede Depozito Durumu
Kira sözleşmesi bitmeden evden çıkmak 2021 yılında da belirlenen hükümlerle olacaktır. Evden çıkarken zaman zaman depozito ile ilgili birtakım problem yaşanır. Ve genel olarak erken tahliye edilen konutlarda ev sahibi kişi, depozito ödemek istemez. Normal şartlar altında depozito, evin kiralandığı gibi geri verilmesinin teminatını belirtir. Son aylık kira bedeli olarak sayılır.
Kira sözleşmesi üzerine erken tahliye durumlarından evden çıkmak depozitonun yanmasına sebebiyet verir gibi bir ifade eklemek ve buna yönelik anlaşmak geçerli değildir. Yani depozito cezai bedel ya da cayma bedeli yerine geçmez. Bu şekilde kullanılması da geçersiz sayılır.
Kira Bedelinin Yıllık Ödenmesinde Erken Tahliye
Kira sözleşmesini beklemeden evden çıkmak, yıllık kiralanan konutlarda zorluklar yaşatabilir. Bu gibi durumlarda aylık ödemeye kıyasen hükümler uygulanmalıdır. Kiracı makul sürenin hesabını yaparak kalan tutarı ev sahibinden talep eder. Genel olarak anlaşmazlıkların yaşandığı bu gibi durumlarda konu yargıya intikal eder.
Ev Sahibi Anahtarları Teslim Almazsa Ne Yapılmalıdır?
Tahliyenin kabul edilmesi için yalnızca fiilen terk yeterli olmaz. Anahtarların ev sahibine teslimi şarttır. Anlaşmazlıklar durumunda; evin boşaltıldığını ve anahtarların teslim edildiğini bu sebeple de sözleşmenin bittiğini kanıtlama zorunluluğu kiracıya aittir. Anahtarlar teslim edilmediği müddetçe, konut, kiracının kullanımında sayılır ve kiracı sorumlulukları devam eder. Ev sahibine ulaşmanın sağlanamadığı ya da ev sahibinin anahtarları almadığı durumlarda Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapılır. Ardından anahtarların teslimi için tevdi mahalli tayin talep edilir.
Evden Çıkmadan Ne Kadar Süre Önce Haber Verilmelidir?
Erken tahliyeler, genellikle aciliyet gerektiren evi boşaltma ve zorunlu gidiş durumlarında yaşanır. Erken tahliyeler halihazırda tahmin edilemez olduğundan bunun için bir haber verme koşulu yoktur. Ancak normal şartlar altında, sözleşme de henüz devam ederken kiracının ev sahibine 60 gün önceden haber vermesi gereklidir. Kiracı sözleşme tarihinden önce çıkarsa, ev sahibi ile anlaşmaya gidilir.
Kiracıyım Evden Çıkmak İstiyorum
“Kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. Kiracının bu sürenin geçmesinden önce kiraya verenden kabul etmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulması hâlinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona erer.”
Bu hükümle birlikte erken ev boşaltmalarında kiracının sorumluluğu süreler ile sınırlandırılmıştır.
Kiracıların haklarını merak ediyorsanız Kiracı Hakları Nelerdir başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.