- Yayınlayan:
- Kategori: Blog
Ekspertiz raporunu etkileyen 10 kriter! Gayrimenkulün hangi özellikleri ekspertiz raporunda bulunur? Ekspertiz zorunluluğu ne zaman başlar sizlere derledik.
Herkesin hayali güzel bir eve sahip olmaktır. Güzel bir evde oturmak sadece binanın güzelliği ile alakalı değildir. Eğer güzel bir evde oturmak istiyorsanız alacak olduğunuz evi iyi seçmeniz gerekmektedir. Almak istediğiniz evi iyi seçmek için belirli kriterlere dikkat etmeniz gerekiyor. Buna kriterlere örnek olarak binanın konumu, ulaşım şartları, fiziki durumu gibi bir çok kritere dikkat etmeniz gerekiyor.
Bir diğer dikkat etmeniz gereken şey ise Ekspertiz raporudur. Bu rapor bina ile ilgili hemen hemen bütün bilgileri kapsayan bir rapordur. Almak istediğiniz evi değerlendirirken bu rapor size oldukça yardımcı olacaktır. Bu raporu iyi inceleyerek almak istediğiniz gayrimenkulleri karşılaştırarak size en uygun evi bulabilirsiniz.
Ekspertiz raporu ayrıca, gayrimenkullerin piyasa değerini belirli başlı kriterlere göre belirlemesini sağlayan bir rapordur. Özellikle konut kredisi ile ev almak isteyen kişiler için ayrı bir önem taşır. Bunun sebebi ise ekspertiz raporunun konut kredisi kullanımında zorunluluk taşıyor olmasıdır.
Konut kredisi kullanmak istediğinizde, satın alınacak gayrimenkulün değerlendirilmesi SPK lisanslı uzman kişiler tarafından yapılıyor. Bu uzmanların katıldığı sürece de ekspertiz süreci deniyor.
Gayrimenkulün Hangi Özellikleri Ekspertiz Raporunda Bulunur?
Bankalar, ekspertiz raporuna bakarak ve inceleyerek gayrimenkulün krediye uygun olup olmadığına ve kredi miktarına karar veriyor. Ekspertiz raporu ile gayrimenkulün değeri belirleniyor ve değerin yüzde 80’i banka tarafından kredi olarak alınıyor.
Peki ekspertizler raporu hazırlarken bir gayrimenkul hangi kriterlere bakılarak değerlendiriyor?
İşte ekspertiz raporunda yer alan gayrimenkul bilgileri:
1. Açık adresi, konumu
2. Malik bilgisi
3. Tapu bilgileri
4. Türü
5. Binadaki kat sayısı
6. Yaşı
7. İmar durumu
8. Fiziki durumu ve tesisat, iç dekorasyon vb. özellikleri
9. İtibarı
10. Ulaşım olanakları
Ekspertiz Raporu Zorunluluğu Ne Zaman Başlayacak?
Ekspertiz raporu zorunluluğu için, Taşınmaz değerleme sistemi ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar mevcut. Gayrimenkul değerleme sisteminin hayata geçirilmesi için belirlenen yıl ise 2022 yılı. Bu tarih itibari ile tapuda istenen belgelerden biri de ekspertiz raporu olacak.
Bu yazımızı beğendiyseniz Tapu Randevusu Nasıl Alınır? adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Yazımızı beğendiyseniz İbrahim Demir Gayrimenkul sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Buraya tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.