fbpx

Emlak Vergisi Artışı Ne Kadar?

Emlak Vergisi Artışı Ne Kadar?

Emlak vergisi artışı ne kadar? sorusunu 2021 yılı itibariyle yüzde 4,55 oranında zamlı uygulanacak. Birinci taksit mayıs ayında, ikinci taksit ise  kasım ayında ödenecektir.

Emlak Vergisi Artışı

Emlak Vergisi 2021 Artışı 4,55 

Emlak vergisi kanunu resmi gazetede yayımlanan genel tebliğinde, vergi mükellefiyeti 2021 yılında başlayanların, vergi mükellefiyetleri ilgili arsa, arazi ve bina vergisi tarhiyatına esas alınacak vergi değerinin hesabında; 2020 yılı değeri, 2020 yılına ait belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı olan  %4.555 artırılması suretiyle belirlenecek.

Bu kapsamda, bina vergi değeri üzerinden hesap edilen değerli konut vergisine esas tutar da 2021 yılında, 2020 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı  %4.555 oranında artırılarak 5.22 milyon TL olarak belirlendi.

Değerli konut vergisine dahil mülklerin nitelikli taşınmaz değeri alt ve üst sınırları; 5.22 milyon ile 7.81 milyon arasında değere sahip olanlardan; 5.22 milyon TL’yi aşan kısım için binde 3, değeri 10.4 milyon TL’ye kadar olanlarından 7.8 TL’si ve fazlası için binde 6, değeri 10.4 milyon TL’den fazla olanlarından bu tutarın ve fazlası için binde 10 olarak belirlendi.

Değerli Konut Vergisi hakkındaki yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Değerli Konut Vergisi Ne Demektir?

Konut Vergisi Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Emlak vergisi borcunu öğrenmek ve emlak vergisi sorgulaması yapmak için ilgili belediyeler veya e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnternet Vergi Dairesi hizmetini kullanarak emlak vergisi durumu hakkında bilgi alınabiliyor.

Emlak vergisi iki taksit olarak her yıl ödeniyor.

emlak vergisi

Emlak Vergisi Ödemesi Nasıl ve Nereden Ödeniyor?

Emlak vergisi taksitleri taşınmazın bağlı bulunduğu belediyeye, E-devlet sistemi ve ilgili belediyelerin hesabının bulunduğu banka şubelerine ödenebiliyor. Emlak vergisi mülkün bağlı olduğu belediyedeki ödeme noktalarında yapılabilmektedir. Ayrıca belediyenin banka hesaplarına da emlak vergisi ödemeleri yapılabilir. Emlak vergisi bankalar aracılığı ile ve PTT veznelerinden kolay bir şekilde ödenebiliyor.

Konut Vergisi Nasıl Hesaplanıyor?

Konut vergisi hesaplaması ile ilgili olarak ise Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 49’uncu maddesinin b fıkrasında şu bilgi yer alıyor:

“Takdir komisyonlarının arsalara ve araziye ait asgari ölçüde birim değer tespitine ilişkin dört yılda bir yapacakları takdirler, tarh ve tahakkuk işleminin yapılacağı sürenin başlangıcından en az altı ay önce karara bağlanarak arsalara ait olanlar takdirin ilgili bulunduğu il ve ilçe merkezlerindeki ticaret odalarına, ziraat odalarına ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıkları ile belediyelere, araziye ait olanlar il merkezindeki ticaret ve ziraat odalarına ve belediyelere imza karşılığında verilmektedir.”