- Yayınlayan:
- Kategori: Blog
İskansız ev alınır mı? İskan nasıl alınır?
İskan belgeleri, binada oturum izninin olduğunu gösteren belgelerdir. Ruhsatı bulunan konutlarda inşaatın tamamlanmasının ardından iskan belgesi alınır. Bu belge sayesinde resmi şekilde bina kullanımına izin verilmiş olur. Belgeler belediyenin İmar Müdürlüğü’nden alınmaktadır.
Yapı Kullanım İzin Belgesi Nasıl Alınır?
Kullanım izin belgeleri, yapının bağlı olduğu belediye tarafından verilir. İnşaat yetkilisi veya inşaat firması tarafından belediyelere dilekçe ile müracaat edilerek alınır.
Başvurunun ardından, inşaatının tamamlanması ve tüm gereklilerin yerine getirilmesi şarttır.
Yapı Kullanım İzin Belgesi İçin Neler Gerekir?
Bina iskan raporu alabilmek için öncelikle; inşaat çalışmalarının tamamıyla bitmiş olması gerekir. Yapı ruhsatı, belgenin alınma tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde başlamış olmalıdır. Aynı zamanda 5 yıl içerisinde tamamlanması gerekmektedir.
Ruhsat ve projeye uygun tamamlanmış olan binalar için başvuruda bulunulabilir.
İskansız ev almak ile ilgili bilgilerde iskanın arsada tapu için alınabileceği gözükmektedir. İskan belgesi için gerekli olanlar ise şunlardır:
- Mal sahibi bilgileri
- m2 ölçüleri
- Arsa numaraları ve arsa payları
- Bağımsız bölüm türleri
- Adres bilgileri
- Tapu kaydı
Raporu alabilmek için müteahhidin dilekçeyle beraber belediyeye başvurması gerekir.
Ekipler, yapının ruhsat ve gerekliliklerine uygunluğunu kontrol ederek iskana onay verilmesini sağlar. Tük Telekomünikasyon, Sivil Savunma, TEDAŞ gibi kuruluşlardan elektrik, su, yangın tesisatları için istenen teknik belgelerdendir.
Adımların tamamlamasının ardından noterden onay almış olan taahhütnameyle Yapı Kullanma İzni Amirliği’ne iletilen belgelerle izin alınabilir.
İskansız Ev Alınır Mı?
Yatırım veya oturma amaçlı olarak ev sahibi olmak isteyenlerin en sık merak ettiği sorulardan biri ‘iskansız ev alınır mı?’ sorusudur. Yapı kullanım izin belgesinin olmadığı yani iskansız konutlarda bazı problemler yaşanabilir.
İskansız ev alma dezavantajları:
- İskan bulunmayan evler, yapım aşamasındayken su, doğalgaz, elektrik gibi abonelikleri alırlar. Ancak konutun kendisine ait abonelik alması imkansızdır. Şantiye üzerinden alınabilmektedir. Bu sebeple maliyetler iki katına çıkarılarak hizmet sağlanır.
- İskansız ve kat irtifaklı tapular, kat mülkiyetine çevrilemez.
- Yapı kullanım izin belgesi için projeye sadık kalınmalıdır. Sadık kalınmayan yapılarda yeniden yapılma ya da düzenlenme sağlanması olasıdır. Maliyeti yüksek ve masraflı bir soruna sebep olabilir.
- İskansız daire almak için bankaya başvuran kişilerin kredileri onaylanmayabilir.
- 5 yıl süresince iskanı alınmamış yapılara yıkım kararı uygulayabildiği gibi para cezası da uygulanabilir. İskansız yapılarda oturmanın ciddi cezaları da bulunur.
- İskansız alınan evler, iskanı alındıktan sonra satış işlemlerinde avantajlı olurlar.
Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için muhakkak bir uzmandan danışmanlık almakta fayda vardır.
İskan Sorunu Olan Proje Tapusu Alınmalı Mıdır?
İskansız kat irtifak tapulu yapılardan konut satın alan kişiler, mevzuatın şartlarına göre; kamu hizmetlerinden yararlanamama ve tapuların arsa sahibi avantajına iptali gibi riskler yaşayabilmektedir.
Riskler barındıran fakat imkansız bir durum olmaması ile birlikte pek sık tercih edilmez. Yapı kullanım izni, tüm konutlar için bir hayli önemlidir. Yapı kullanım izni bulunmayan daireleri satın almadan önce işinde uzman bir gayrimenkul danışmanından destek alınmalıdır.
Kullanım İzinsiz Daireye Banka Kredi Verir Mi?
İzinsiz binaların herhangi bir kullanım garantisi bulunmadığı için bankaların tümü kredi vermek istememektedir. Kat mülkiyetli binalarda kredi çekme işlemi kolay iken, birçok banka uygulamada kat irtifaklı binalar için de kredi verebilmektedir. Konut sahibi olan kişilerin; yasal izinleri alınmış ve iskan ehliyeti bulunan, banka kredisi için uygun sayılacak ‘kat mülkiyetli tapu’lardan tercihini kullanması tavsiye edilir. Ruhsata uygun tamamlanmayan projelerde istenilmeyen ve çözümü uzun uğraşlar ve maliyet gerektiren sorunların yaşanması olasıdır.
Müteahhide Vekaletname Verilir Mi?
Alıcıların zaman zaman tapu teslimlerinin tamamlanması adına müteahhitlere vekaletname verdiği bilinir. Bu, alıcılar adına büyük kolaylık sağlamakta olsa da verilen vekaletname konusunda dikkatli olmak gerekir. Bunun sebebi; vekaletnamelerin yükleniciyi ibra ve teslim yetkisi vermesidir.
Sözleşmelere Dikkat!
Çözüm üretmek amaçlı yetkilendirme yapılacağında dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Gayrimenkuller ülkemizde en önemli gelir ve yatırım kaynaklarındandır. Bu konuda verilen sözlerin tutulmaması ve mağduriyet sık yaşanır. Müteahhit ya da inşaat yetkilisine verilecek olan her bir imzanın kontrol edilmesi gerekir. Hatta bu konuda işinde uzman bir gayrimenkul danışmanından faydalanmak gereklidir.
Sözleşmeler kesinlikle tek taraflı yapılmamalıdır. Ücretin bir kısmının daha ileriki zamanlarda ödenmesi sureti ile yapılan sözleşmelerde daha garanti sonuç elde edilir.