- Yayınlayan:
- Kategori: Blog
Ekspertiz nedir, ekspertiz raporu, gayrimenkul ekspertiz ücreti ne kadar gibi sorularla hemen herkes sıkça karşılaşmaktadır. Ekspertiz, ‘bilirkişi tarafından yapılan inceleme’ anlamına gelmektedir. Raporu ise konunun uzmanı tarafından hazırlanmış olan değerlendirmeleri ve yargıları içeren belgedir. Gayrimenkul ve emlak sektöründe olan veyahut yatırımlarla ilgilenen herkes mutlaka eksper, ipotek gibi terimleri duymuştur. Ülkemizde otomobil ve gayrimenkul olarak iki çeşit ekspertiz vardır.
Gayrimenkul değerleme; gayrimenkulün fiyatının belirlenmesi aşamasında bazı koşulları dikkate alarak çalışmalar sürdürmekle belirlenir. Eksperlerin, gayrimenkule ait geçerli sayılacak raporları tutmak için konuları derinlemesine araştırması ve birtakım kurallara hakim olması gerekir.
Ön kuralların ilk aşamasında; binanın gayrimenkul kimliği vardır. Açık adreslere dikkat edilmelidir. Eksperlerin açık ve net bir adresle gayrimenkul alanın adlandırılması gerekir. Aynı zamanda binanın kime ait olduğu da önemli bir faktördür.
Binanın ve tapunun kimin adına olduğuna dair araştırma sağlanır. Bina katı, bina türü, bina yaşı, bina üzerine ek kat çıkarılıp çıkarılmadığı araştırılmalıdır. Tüm aşamaların ardından raporun tutulmasıyla binanın gayrimenkul değerlendirmesi yapılmış olacaktır. Genç binalara eksperler tarafından daha yüksek fiyat biçilir. Bu sebeple gayrimenkul satışlarında yaş çok önemlidir.
Ekspertiz Raporu
Satın alınmak istenen gayrimenkulün konum, fiziki durum, kat sayısı, ulaşım şartları, gayrimenkul yaşı, tapu çeşidi, itibari özellikleri, bina ve imar gibi durumların yorumlanması ve yargılanması sonucu gayrimenkulün değerinin saptanmasına ve rapor haline getirilmesine denir.
Ekspertiz raporu, SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) tarafından lisans sahibi gayrimenkul değerleme uzmanlarınca hazırlanır. Gayrimenkul değerleme raporu için tamamlanması gereken 3 aşama bulunur. Bunlar;
- Evin değerlendirilmesi (konum, cephe, metrekare, yeşil alanlar vb. ölçütler)
- İmar planı, tapu kaydı ve tüm resmi kayıtların incelenmesi
- Bilgilerin analizi ve raporlama
Analiz ve raporlama sonrasında evin rayiç bedeli (alım-satım değeri) belirlenmiş olacaktır. Bu sebeple, eve ait bütün detayların bulunduğu rapor, satıcı ve alıcı için çok büyük önem taşır.
Ev Alırken Rapor Gerekli Midir?
Ev ekspertiz raporu alıcı ve satıcı için oldukça gereklidir. Eve ait olan tüm detaylar ve özellikler ev ekspertiz raporu içerisinde yer aldığından kaynaklı muhakkak etraflıca bakılmalıdır. Gayrimenkul değerleme raporu, evin değerini belirlediği gibi emlak vergisinin ve tapu harcının da ödeme tutarlarının doğru olmasını sağlar. Aynı zamanda konut kredisi almak isteyen kişiler tarafından da ev ekspertizine ihtiyaç duyulur. Bankalar, istenen evin değerine göre kredi sağlayacağından kaynaklı rapor mutlaka gereklidir.
Gayrimenkul Eksperi Ne Yapar?
‘Gayrimenkul değerleme uzmanı‘ olarak da isimlendirilen gayrimenkul eksperi, gayrimenkulün değerini resmi kayıtlara dökmektedir. Gayrimenkul eksperi görevleri:
SPK ve BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) çerçevesine dahil olarak her çeşit gayrimenkul değerlemesini sağlamak.
- Saha çalışmalarında aktif olmak
- Piyasa ve çevre koşullarını, bağımsız ve tarafsız bir biçimde incelemek, analiz etmek
- Bağlı olduğu firmaya ait teknik kurallara uygun ekspertiz raporu hazırlamak
Ekspertiz ve Eksper
Eksper, ‘expert’ kelimesinden türetilmiştir ve ‘bir konuda uzman kişi’ anlamına gelir.
Ekspertiz, gayrimenkul değerlerinin eksperlerce analizi ve belirlenmesine yönelik yapılan çalışmaların bütünüdür. Bu kelime gündelik hayatta sık sık kullanılsa resmi evraklarda ve resmiyette “gayrimenkul değerleme” olarak kullanılır.
Gayrimenkul değerleme, gayrimenkul üzerine sağlanan araştırmalar sonu belirlenen muhtemelen değerin ilgili taraflara iletilmek üzere ekspertiz raporu şeklinde sunulmasıdır.
Gayrimenkul Ekspertiz Ücreti 2024
Sermaye Piyasası Kurulu, gayrimenkul değerlemelerine temel oluşturan 2023 gayrimenkul değerleme asgari ücret tarifesini belirledi.
Alınan karara göre Resmi Gazete’de 30 Aralık 2023 tarihinde SPK kararının ekinde yer alan listede ücret tarifesinin açıklandığı belirtildi. Değerleme yapılacak olan gayrimenkulün niteliğine göre 5500 TL ile 18 bin 523 TL arasında değişeceği ifade edildi.
Güncel Ekspertiz Ücreti Bilgilerine ulaşmak için RESMİ GAZETE Tıklayın.
Gayrimenkul Ekspertiz Ücreti Tarifesi
Konut, Ofis ve Bürolarda 1-149 m2 arası 5.500 TL
150-250 m2 arası 5.874 TL
1001-5000 m2 arası 11.729 TL
Arsalar ve Tarım alanlarında;
İmarsız Tarla, Bağ, Bahçe 1-20.000 m2 arası 5.856 TL
Arsa 1-1000 m2 arası 7.493 TL
Gayrimenkul Değerleme Belgesi Nasıl Alınır?
Ekspertiz belgesi nasıl alınır konusu hakkında detaylı bilgi sağlamak önemlidir. Gayrimenkul değerleme lisansı alabilmek için 4 yıllık üniversite mezunu olmak esastır. SPK’nın resmi sitesinde başvurular için izlenmesi gerekli adımlar, dersler ve sınavlar hakkında bilgiler yer almaktadır. Konut değerleme uzmanı alanında lisans belgesi almak için bir yıl,
Gayrimenkul değerleme uzmanı lisans belgesi için üç yıllık süreç boyunca değerlemede çalışıldığının belgelenmesi gerekmektedir.
Gerekli belgelerin tamamlanması ve lisans belgesinin alınması ile gayrimenkul değerleme şirketlerinde çalışılabilmektedir. Aynı zamanda gayrimenkul değerleme şirketi kurulabilir ve bankalara yönelik ekspertiz raporları hazırlığı sağlanabilir.