fbpx

Pilon Nedir?

Pilon kelimesi, dilimize Fransızcadan geçmiştir ve “portal, elektrik direği ve sütunlu kapı” gibi manalara gelmektedir. Pilon Nedir? Bu yazımızda bunu ve daha fazlasını okuyabilirsiniz. Günlük hayatta ise elektrik nakil direğinin konumlandığı yere pilon yeri denilmektedir. Üstündeki direğe de pilon denmektedir. Pilon yeri kelimesi, tapu kadastro paftalarında, yüksek gerilim hattı taşıyan direklerin bulunduğu arazi parçasının kadastral niteliğini izahı kaydıyla sık sık karşımıza çıkmaktadır.

Elektrik Kuvvetli Akım Yönetmeliği’nin 44. maddesine göre, enerji nakil hattının sol ve sağında güvenlik şeridi şeklinde gösterilen alanlarda malikin yapı yapması engellenmektedir. Bu maddeye karşı gelerek güvenlik şeridi kapsamının içerisine yapı yapan kişilere elektrik şirketleri irtifak hakkına tecavüz mevzubahis olduğu sebebi ile müdahale ve kal davası açar. Mahkemeler ise davaların kabulüne karar verir. Pilon yerleri rastgele bir haciz vaziyetinde icra ihlali ile satılabilecek mallar arasında bulunmaktadır.

Pilon Nedir?
Pilon Nedir?

Pilon Yeri Bedel Hesaplama Nasıl Yapılır?

  • Pilon yerinin bedelini hesaplarken dikkat edilmesi şart olan bir takım noktalar vardır. Aşağıda bunları sizin için sıraladık;
  • Söz konusu dava açıldığı vakit, pilon yerinin taşınmazın geometrik vaziyetleri, nitelikleri, yüz ölçümleri ve enerji nakil hattının rotalarını dikkate alarak taşınmazın tüm değerinin yüzde beşini geçmesi legal olarak doğru değildir. Bedel hesaplama da buna göre yapılmaktadır.
  • Sıradan taşınmazlarda geçerli olduğu gibi, pilon yerlerinin bedelini hesaplarken de pilon yerinin bulunduğu yer büyük önem taşımaktadır.
  • Çevreninde herhangi bir yapının bulunup bulunmaması da taşınmazın değerini etkileyen etmenler arasındadır.

Pilon Yeri Kamulaştırma Nasıl Gerçekleşir?

Pilon yeri, taşınmazın üstüne kamulaştırmasız bir biçimde dikilmişse ve enerji hattı geçirilmişse irtifak hakkı bedelinin tahsilini almak için taşınmaz maliki dava açabilmektedir. Bunun karşılığında, irtifak hakkı da yasada gösterildiği gibi hak sahibine hakkı vermenin yanı sıra, taşınmazın malikine de belli hak ve yararlardan faydalanma imkanı tanımaktadır. Açılacak olan davada vaziyetin bir özeti bulunmalıdır. 2942 sayılı Kamulaştırma Yasasına 5999 sayılı Yasa ile ilave eden geçici 6. maddedeki kararların 6111 sayılı Yasanın geçici ikinci maddesine göre bu işlemler yürütülmektedir. Bu tip davalar, genel olarak taşınmaz malikinin uzlaşma yolunu seçmediğine işaret etmektedir. Bu tip davalarda hem elektrik bilirkişisi hem de fen bilirkişisi görüşünü belirtir ve ona göre karar verilir.

Pilon yeri ilanlarını görmek için tıklayınız.

Bu yazımızı beğendiyseniz Cumba Nedir başlıklı blog yazımızda dikkatinizi çekebilir. Okumak için buraya tıklayın..