fbpx

Enerji Kimlik Belgesi Nedir ve Nasıl Alınır?

Enerji Kimlik Belgesi nedir? Enerji Kimlik Belgesi A’dan G’ye sınıfları nedir? Enerji kimlik belgesi nasıl alınır? Enerji kimlik belgesi sorgulama nasıl yapılır?  Sorularının yanıtlarını ve hakkında bilmeniz gereken tüm bilgileri sizler için hazırladık.

Enerji Kimlik Belgesi nedir?

Enerji Kimlik Belgesi ’nin ana amacı, binalarda enerji kaynaklarının daha tasarruflu, daha etkin ve daha verimli bir şekilde kullanılması olarak özetleniyor.

Belge; enerji israfının önüne geçilmesi ve doğanın korunmasını sağlamak amacı ile binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri, ısıtma-soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren bir belgedir. Kısacası bu belge, gayrimenkulleri enerji tasarrufu yapmalarını sağlayan, hem tasarrufuna göre puanlayan hem de sınıflıyor.

Enerji Kimlik Belgesi nedir
Enerji Kimlik Belgesi nedir

Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?

Enerji Kimlik Belgesine sahip olmak için almanız gereken evrakların ve diğer belgelerin listesi şöyle sıralanıyor:

• Mimari Proje (Kapak, vaziyet planı, kat planları, kesitler, görünüşler)

• Isı Yalıtım Raporu (TS-825)

• Elektrik Projesi (Aydınlatma projesi yeterli olacaktır)

• Mekanik Tesisat Projesi (Isıtma, soğutma, havalandırma, yenilenebilir enerji sistemlerine ait projeler)

• Yapı ruhsatı

Ayrıca, hali hazırda mevcut olan binaların projelerini bağlı bulundukları belediyenin imar arşivinden temin edebiliyor.

Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır
Enerji Kimlik Belgesi fiyatları 2021

Bina Enerji Kimlik Belgesi A’dan G’ye Sınıfları

Tıpkı buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, klima gibi beyaz eşyalarda sık sık karşımıza çıkan ve bu elektrikli cihazların enerji performans sınıflandırıp biz kullanıcılara gösteren bu tablo artık binalar içinde geçerli hale geldi.

Hali hazırda olan mevcut binalar için bu belge ile ilgili asgari bir sınıflandırma seviyesi koşulu bulunmuyor. Mevcut binalar bulunan ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi gibi parametrelerine bağlı olarak A`dan başlayan sınıflandırma G`ye kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesini alabiliyor. Binalardaki enerji performans sınıflandırmaları A’dan başlayıp G’ye kadar yapılıyor. A sınıfı en verimli seviyeyi işaret ediyor. Yani bina enerji konusunda en iyi durumda olduğunu gösteriyor. G sınıfı ise en düşük verim seviyeyi belirtiyor. Yani G sınıfında olan bir bina enerji performansı konusunda en kötüsü. Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belge Enerji Kimlik Belgesidir. Kısaca EKB olarak da adlandırılıyor.

Enerji Kimlik Belgesi A’dan G’ye sınıfları
Enerji Kimlik Belgesi A’dan G’ye sınıfları

Bir binaya bu belge verilirken; binanın ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimleri, aydınlatma armatürleri verimliliği olmak üzere enerji tasarrufu ile ilgili birçok parametre incelenip göz önünde tutuluyor.

Yeni yapılacak olan veya yapılmakta olan binaların Enerji Kimlik Belgesi sınıfı olarak olabilecek en düşük C sınıfında, yani en iyi üçüncü sınıfta olacak şekilde tasarlanmak ve inşa edilmek zorunda. C sınıfından daha düşük seviyede olan, yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı sahibi olamayacak.

Enerji Kimlik Belgesi Sorgulama

Kullanılan yapının, enerjiyi nasıl kullandığını belirten EKB oldukça önemlidir. Şartları taşıyan binalar adına alınması gerekli olan bu belge enerji verimliliği hakkında toplum bilincinin oluşmasına da destek sağlıyor.

Binanın Enerji Kimlik Belgesini sorgulamak istiyorsanız bep.gov.tr adresinden işlem sağlayabilirsiniz. Gireceğiniz belge numarası ile rahatlıkla belgeye ulaşım sağlanmaktadır.

Sizler için hazırladığımız enerji kimlik belgesi içerikli blog yazımızı beğendiyseniz Parsel Sorgulama başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.