fbpx

Kira Sözleşmesi İmzalarken Dikkat! 2021

Kira Sözleşmesi İmzalarken Dikkat! 2021

Evi kiralamadan, kira sözleşmesini imzalamadan önce dikkat edilmesi ve yapılması gereken konuları ve daha fazlasını sizler için derledik.

Yeni bir başlangıç yapmak istiyorsanız, veya oturduğunuz evden memnun değilseniz taşınma kararı almanız kaçınılmaz. Peki ev kiralarken nelere dikkat edilmeli biliyor musunuz. Daha önceki kiralama işlemleri nasıl ilerlemişti, yada daha önce hiç ev kiraladınız mı?

Daha önce hiç ev kiralamadıysanız bu yazıyı dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz.

Kira sözleşmesi imzalamadan önce bilmeniz gerekenler

Yeni bir ev kiralama kararı aldıysanız, kiralayacağınız evin sözleşmesini imzalamadan önce dikkat edin.

Yeni bir ev baktınız, beğendiniz ve kiralama kararı aldınız. İlk önce evi iyice bir kontrol edin. Evde size masraf çıkaracak durumlar olabilir. Bu durumlar siz sözleşmeyi imzaladıktan sonra fark edilirse masraflık olan durum sizin üstünüze kalabilir, hatta evden çıkmak istediğinizde bu masrafı karşılamak zorunda kalabilirsiniz.

Böyle bir durum yoksa, ev gayet iyi durumdaysa sözleşmeyi iyice okuyun. Tüm maddeleri atlamadan detaylıca inceleyin. Maddeler ve şarlar sizin için uygun olup olmadığından emin olun ve ev sahibi ile anlaştığınızdan emin olun.

Sözleşmede belirtilen maddeler her iki taraf içinde çok önemli. Maddelerin her iki tarafa da uyması gerekiyor. Eğer bir taraf bu maddelerden birine bile uymazsa karşı tarafa yasal işlem başlatma hakkı doğuyor. Kat Mülkiyeti Kanunu kiracıları bu tarz durumlardan korumak için içerisinde maddeler kapsıyor.

Unutmayın ev sizin olmasa da, kiralık olsa da aylık olarak bu evde oturmak için belirli bir kira ücreti ödeyeceksiniz.

Kira sözleşmesi imzalarken dikkat! 2020 kira sözleşmesi örneği

Hangi masraflar kiracıya ait?

Kiraladığınız ev apartman dairesi ise apartman masraflarını ev sahibi öder. Apartmanın genelinde yapılması gereken bir masraf varsa ve bu masraflar siz ve apartmandaki diğer kiracıları ilgilendiren bir durumsa, masrafı kira ücretinden düşürebilirsiniz.

Evde keyfe bağlı tadilat veya değişiklik yapmak isterseniz, örneğin boya gibi bu masraflar kiracıya ait olacaktır. Yapacağınız masraflar ve işlemlerden ev sahibinin haberdar olması gerekiyor. Ev sahibi bu değişiklikleri izin vermesi gerekiyor. Aksi halde ev sahibi sizi evden çıkarmak isteyebilir veya belirli bir ücret talep edebilir.

Taşındığınız evdeki elektrik, su, doğalgaz, gibi temel ihtiyaçların tesisatlarında bir bozukluk varsa masrafları karşılayıp kiradan düşmesini talep edebilirsiniz. Bu bozulmaların sebebi siz iseniz tamirat masrafları da site ait olacaktır.

Kira sözleşmesi imzalarken dikkat! 2020 kira sözleşmesi örneği

Kira sözleşmesi feshi

Kira sözleşmesi fesih işlemi, bir gayrimenkulün kiralanması sürecinde mülk sahibinin ve kiracının süreç boyunca haklarını güvence altına almak konusunda çok önemlidir. Kiralanan mülk ile ilgili kullanım şartlarına, kiralama fiyatından kira bedeli ve depozito bedeline pek çok bilginin bulunduğu belgenin, kontrata imza atan taraflar için bağlayıcı özelliği taşımaktadır.

Ancak bazı durumların yaşanması sözleşmenin süresi dolmamasına rağmen kira halinin sonlandırılması yani kira sözleşmesini feshedilerek kira süresi ve sözleşmesi sona erdirilebilir.

Bu sözleşme Türk Borçlar Kanunu’na göre feshedilebiliyor. Türk Borçlar Kanunu’na göre kira sözleşmesinin süresi dolmadan feshedilmesi iki şekilde gerçekleşiyor.

Bu iki yoldan biri Bildirim yolu ile, diğeri ise ev sahibinin dava yoluyla fesih hakkını kullanması ile.

Kira Depozitosu Geri Nasıl Alınır? videomuzu izleyerek bu konuda da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kira sözleşmesi imzalarken dikkat! 2020 kira sözleşmesi örneği

Kira Sözleşmesi Örnek

Kira sözleşmesi örnek

Eğer bu yazımızı beğendiyseniz Kadıköyde Ev Kiralamak başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.