fbpx

Kiracı Hakları Nelerdir?

Kiracı Hakkı Nedir ?

Kiracı Hakları nelerdir? Türk Borçlar Kanununda 6098 sayılı haklarda belirtilmiş olan kiracı ve ev sahibi hakları nelerdir?

Kiracı hakları, imzalanan kira sözleşmesi kapsamında, taraflardan birisi olan kiracının mevcut haklarıdır. Kira sözleşmesinde yer alan malın türüne göre kiracı haklarında ya da mülk sahibi haklarında değişiklikler olabilir. Genel olarak kiraya verenin sorumluluklarından doğan kiracı hakları, kiracı için bazı taleplerin istenmesini sağlayabilir.

Kiracı Hakkı Maddeleri

  • Kiralananı belirlenen tarihte, sözleşmede yer alan kullanımına uygun olarak teslim alma hakkı bulunur
  • Kiralanacak olan malın kullanımının ve yararlanılmasının kendisine bırakılmasını isteme hakkı
  • Kiralanan malın sözleşme süresi boyunca kiraya verildiği biçimiyle kalmasını ev sahibinden talep etme hakkı
  • Bu durumun tersinin yaşanması durumunda, mülk sahibinin vergi, zorunlu sigorta gibi yükümlülükleri sağlamasını talep etme hakkı
  • Sözleşme süresi bitmeden ve ev sahibinin haklı bir geçerliliği olmadan kiralanan mülkten çıkarılamama hakkı
  • Mülkün kiralandığı zamanki haline göre teslim edilmesi koşulu ile depozitonun geri verilmesi hakkı
  • Kullanımla alakalı olan diğer giderlerin mülk sahibi tarafından karşılanması hakkı
  • Geç ödenen kiralar için cezai koşul içerikli anlaşma yapılmasına itiraz hakkı

Kira Kontratı Süresi

Kira kontratı genel olarak bir yıllık hazırlanır. Bir yıl dolmadan bir ay önce eğer mülk sahibi sözleşmeyi fesih için noterden bir ihtarname göndermezse kira kontratı otomatik olarak devam eder. Mülk sahibi kira sözleşmesi süresince kiracıyı çıkartma hakkına sahip değildir.

Evden Çıkarken Depozitoya Ne Olur?

Ev kiralarken eğer ev sahibine depozito verilmiş ise bu depozito bedeli evden çıkarken eğer evde kira kontratında belirtilen demirbaş ve tadilat durumunda bir sorun yok ise kiracıya eksiksiz teslim edilir. 2020 yılı itibariyle alınacak Depozito tutarı üç kirayı geçmeyecek şekilde belirlenmiştir. Döviz türünden alınan depozitolarda resmi olarak geçerli değildir.

Kiracı Hakları Nelerdir ?

Tadilat Durumunda Kiracı Hakları

Eve ait olan demirbaşları tüm bakım ve onarımları ev sahibinin sorumluluğundadır. Kiracı kendi isteği ile evin içerisinde değişiklik yapıyorsa tüm sorumluluk ve masraflar kiracıya aittir. Kiracı yapmak istediği tüm değişikliği ev sahibine bildirmekle yükümlüdür.

Kiracı Yükümlülükleri Nelerdir?

Kiracılar, kiracı haklarına sahip oldukları gibi kiracı yükümlülüklerine de sahiptirler. Her kiracı, yükümlülüklerini ve haklarını detaylı bir şekilde bilerek imza atmalıdır. İlerleyen zamanlarda her iki tarafın da sorun yaşamaması için kiracı hakları ve kiracı yükümlülükleri taraflarca gözden geçirilmelidir.

  • Kiracı yükümlülüklerinin en başına kira bedelini ödemesi gelmektedir. Kira kontratında belirtilen bir tarih yok ise her ayın 30’una kadar yine belirtilen ödeme yöntemi ile ödeyebilir.
  • Kiracı kirayı ödemediği sürece ev sahibi kira kontratını fesih etme hakkına sahip olur.
  • Kiracı kira kontratını, ev sahibinin haberi olmadan değiştiremez.
  • Kiracı kontrat süresi bitmeden evi eksiksiz teslim etmek kaydıyla çıkabilir.
  • Mülk Sahibi, kiracılı olan mülkünü satmakta özgürdür ama ilk olarak içerisindeki kiracıya teklif etmek daha düzgün bir yoldur.
  • Kiracı, mülk sahibi veya aracısının getireceği alıcı adaylarına haftanın belirlenen bir gün ve saatinde evi göstermek zorundadır.
  • Kiracı, oturduğu sürece kiraladığı mülke ait olan site, apartman aidatlarından sorumludur.

kiracı hakları

Kira Artış Oranı Belirlenmesi

Kira artış oranı belirlenirken herhangi bir serbestiyet bulunmaz. Kira artışı önceki yıla ait tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranını geçemez. Taraflar, kira artış oranını TÜFE oranı şeklinde kararlaştırabileceği gibi, her yıl %10 ya da %12 gibi yüzdelik dilimler olarak da kararlaştırabilir.

Tüm bunlar baz alınarak, kira artış oranı %10 olarak belirlenmiş ancak o yıl için TÜFE oranı %14.5 ise yine de %10’luk bir zam uygulanacaktır. Bir sonraki yıl için eğer TÜFE %8 çıkarsa, kira artış oranı TÜFE’yi geçemeyeceğinden kaynaklı o yıl kiraya %8 oranında zam uygulanacaktır. Mülk sahipleri için gerçek kira gelirinin düşmemesi adına en ideal yol, kira artış oranlarında TÜFE’yi baz almaktır. Kiracı hakları, kira artış oranının korunmasında oldukça önemlidir.

İş Yerleri İçin Kira Artışı Kiracı Hakları

İş yeri kira artışları 1 Temmuz 2020 tarihinden bugüne kadar, bir önceki yıla ait olan TÜFE dikkate alınarak hesaplanır. Bu oranın altında kalacak miktarlar için kiracı ve ev sahipleri anlaşma sağlayabilirler. Ancak belirtilen miktardan yukarda kalan artışlar uygulanamaz.

 

Dilerseniz En Ucuz Kiralık Evler ve Kira Sözleşmesi Bitmeden Evde Çıkmak başlıklı yazılarımıza da göz atabilirsiniz.